Δημοσιεύθηκε την

Εργολάβοι Vegan & κλασσικοί

Νόστιμο γλυκό, χωρίς γλουτένη με λίγα υλικά. Συνταγή για 20 κομμάτια περίπου.
Χρόνος ψησίματος: 8 λεπτά

Υλικά

200 γρ βιολογικό αλεύρι αμυγδάλου
200 γρ Βιολογική άχνη ζάχαρη
90 γρ υγρό από βιολογικά ρεβίθια βρασμένα (νηστίσιμη εκδοχή)* ή βιολογικά ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1/4 λεμονιού χυμό
1/2 βανίλια (σκόνη)
1 σταγόνα εσάνς πικραμύγδαλου(προαιρετικά)
λίγο φιλέ αμυγδάλου, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

* Για την νηστίσιμη εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την βιολογική κονσέρβα της biona με ρεβύθια στο νερό, ή να βράσετε 100γρμ ρεβύθια και να πάρετε το νερό τους.

Υλικά Μαρέγκας
100 γρ ρεβύθια Βιολογικά
¼ κγ μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη
1 πρέζα αλάτι
¼ λεμονιού χυμό
½ βανίλια

 

Εκτέλεση Vegan μαρέγκας

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβύθια και τα σκεπάζουμε με νερό να τα καλύπτει περίπου 2εκ. Μέσα διαλύουμε ¼ κγ σόδα. Τα αφήνουμε για 8 ώρες. Στραγγίζουμε τα ρεβύθια από το νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει 3εκ να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και κρατάμε το ζουμί,το οποίο το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το ζουμί σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε 1 πρέζα αλάτι και ¼ χυμό από λεμόνι και χτυπάμε με το μίξερ. Χρειάζεται από 3 – 10 λεπτά για να αφρίσει και στη συνέχεια να σφίξει σε πυκνή μαρέγκα. Όταν γίνει μαρέγκα μπορούμε να την αρωματίσουμε με ½ βανίλια.

Εκτέλεση Κύριας συνταγής

 

Στο μούλτι βάζουμε τη μισή ποσότητα άχνης (100 γρ) μαζί με το αλεύρι από αμύγδαλα και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το υγρό από τα βρασμένα ρεβίθια μαζί με 1 πρέζα αλάτι και χυμό 1/4 λεμονιού, μέχρι να αρχίσει να αποκτά όγκο (το ίδιο και αν χρησιμοποιήσουμε ασπράδια αυγών).
Προσθέτουμε κουταλιά - κουταλιά την υπόλοιπη άχνη (100 γρ).
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή μιας σφιχτής μαρέγκας (για τα ρεβύθια από 3 - 10 λεπτά συνολικά, ενώ για τα ασπράδια σε 5 λεπτά).
Ρίχνουμε τη βανίλια και την εσάνς πικραμύγδαλου και χτυπάμε για μισό λεπτό ακόμα.
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα άχνης-αμυγδάλου ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του.
Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και ζωγραφίζουμε σε μια λαδόκολλα κύκλους διαμέτρου 4 - 4,5 εκ Την λαδόκολλα την τοποθετούμε ανάποδα στο ταψί, ώστε να φαίνονται οι κύκλοι που ζωγραφίσαμε, αλλά να μην ακουμπάει το υλικό στο μολύβι.
Με το κορνέ δημιουργούμε ροζέτες μέσα στους κύκλους με όλο το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ αμυγδάλου κάθε εργολάβο.
Ψήνουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180*C για 8 λεπτά περίπου.
Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα στην βάση τους, τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

*Μπορούμε αντί να πασπαλίσουμε με φιλέ αμύγδαλο, να βάλουμε 1 αμυγδαλάκι στο κέντρο κάθε εργολάβου.

Καλλιόπη Ζουνίδου/Σύμβουλος Διατροφής -Ολιστική Διατροφολόγος