Χρόνος Εκτέλεσης: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 12 κομμάτια
Συστατικά για συνταγή σοκολατόπιτας
Συστατικά για το σιρόπι
- 750 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη καστανή
- 300 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 50 γρ. σοκολάτα σε σκόνη dark & 50 γρ. κλασσική
Συστατικά για τη σοκολατόπιτα
- 3 βιολογικά αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 150 ml ελαιόλαδο ή βιολογικό ηλιέλαιο
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ντίνκελ
- 100 γρ. αλεύρι Ντίνκελ λευκό
- 100 γρ. σοκολάτα σε σκόνη κλασσική & 50 γρ. με φουντούκι
- 4 κ.σ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
- 1/2 κ.γ. βανίλια βιολογική ή βανιλίνη
- Λίγο φυτικό γάλα επιλογής
Συστατικά για γκανάζ
- 200 γρ. φυτική βιολογική κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 200γρμ κουβερτούρα λευκή ή vegan σοκολάτα Ichoc λευκή με βανίλια
Εκτέλεση της συνταγής για σοκολατόπιτα
Για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το κακάο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο και απαλό μείγμα.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σοκολατόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι 25 εκ. κατά προτίμηση με βιολογικό βούτυρο σόγιας Provamel και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ του μίξερ βάζουμε πρώτα το ελαιόλαδο με την ζάχαρη ανακατεύουμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για λίγο μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.Έπειτα ρίχνουμε ένα -ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα στο μπολ πρώτα το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι, το μπέικιν, την σοκολάτα και την βανίλια. Προσθέτουμε λίγο φυτικό γάλα προκείμενου η ζύμη να μην είναι πολύ σφιχτή.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί μας.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά .
- Όταν η σοκολατόπιτα ψηθεί αφαιρούμε από τον φούρνο και τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι για να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμη. Κάνουμε μαχαιριές ώστε να πάει το σιρόπι που θα ρίξουμε παντού.
- Σιροπιάζουμε τη ζεστή σοκολατόπιτα μας με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το με μία κουτάλα σιγά σιγά.
- Αφήνουμε για 3-5 ώρες μέχρι να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
Για την γκανάζ
- Σε ένα μπρίκι βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος.
- Τοποθετούμε το μπρίκι μέσα σε ένα κατσαρολάκι στο οποίο έχουμε βάλει νερό και το ζεσταίνουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Όταν κρυώσει αρκετά η σοκολατόπιτα με το σιρόπι περιχύνουμε την γκανάζ και έπειτα αν επιθυμούμε, λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα και κάνουμε κάποιο σχέδιο πάνω στην γκανάζ.
- Τέλος αφήνουμε να δέσει για 3 ώρες ακόμη.
* Δεν βάζουμε την κουβερτούρα στο σιρόπι από την αρχή, γιατί το σιρόπι θα φουσκώσει και θα χυθεί.
* Στην περίπτωση που βάλετε 2 αβγά, θα χρειαστείτε περισσότερο φυτικό γάλα στην ζύμη.
* Κάθε μισή ώρα περίπου καλό είναι να τρυπάμε την σοκολατόπιτα ώστε το σιρόπι να μπορέσει να πάει μέχρι κάτω.