Χρόνος παρασκευής: 12 – 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 – 30 λεπτά
Μερίδες: 12
Κέικ ή τούρτα χωρίς γλουτένη – Υλικά συνταγής
- 4 βιολογικά αυγά
- 150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 100 γρ. αλεύρι φουντουκιού
- 25 γρ. αλεύρι καρύδας
- 150 γρ. ζάχαρη καρύδας ή χρυσή βιολογική
- 50 γρ. ξύσμα από πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι ή 6-8 σταγόνες έλαιο μανταρινιού/πορτοκαλιού/λεμόνι
- 50 ml λικέρ
- 20 ml νερό
- 100 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο ή βούτυρο πρόβειο/κατσικίσιο
- 3 κ.γ. baking powder χωρίς γλουτένη
- 1κ.γ.κόμμι ξανθάν ή γκουάρ
- 2κ.γ. μαχλέπι (προαιρετικά)
- 1κ.γ. κάρδαμο τριμμένο (προαιρετικά)
- 4 γρ. αλάτι
- 1/2 στικ φυσική βανίλια
*Αν κάνετε τη συνταγή για τούρτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάρτζιπαν αντί για ζαχαρόπαστα.
Χρόνος παρασκευής: 12 λεπτά
Μάρτζιπαν – Υλικά συνταγής
- 300 γρ. αλεύρι αμυγδάλου ψιλό σε πούδρα
- 40 γρ. βιολογική άχνη ζάχαρης ή στέβιας
- 80 γρ. ασπράδι αυγού
- 10-12 σταγόνες έλαιο πικραμυγδάλου ή καραμέλας, ή μπισκότο
- Βιολογικά χρώματα ζαχαροπλαστικής biovegan
Κέικ ή τούρτα χωρίς γλουτένη – Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C βαθμούς.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα αβγά με το βούτυρο, το λικέρ και το νερό και αναδεύουμε με αβγοδάρτη, έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη, το έλαιο, το μπέικεν, την κόμμι και το αλάτι.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα άλευρα και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν όλα.
- Βάζουμε στο σκεύος μας λαδωμένη λαδόκολλα και ισιώνουμε την ζύμη ελαφρώς.
- Ψήνουμε σε μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Όταν δούμε ότι πήρε χρώμα, δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά.
Μάρτζιπαν – Εκτέλεση συνταγής
- Χτυπάμε ελαφρά με αβγοδάρτη το ασπράδι με την άχνη.
- Προσθέτουμε το έλαιο και μετά το αλεύρι αμυγδάλου.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα σαν πλαστελίνη.
- Τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τοποθετούμε το μάρτζιπαν στο ψυγείο. Όσο μένει, τόσο καλύτερο γίνεται.
- Χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια το μάρτζιπαν και το πλάθουμε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής που θέλουμε.
- Ανοίγουμε το μάρτζιπαν ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, και μπορούμε είτε να καλύψουμε ολόκληρο το κέικ είτε να κόψουμε σχήματα.