Δημοσιεύθηκε την

Εορταστικός  χαλβάς σοκολάτας με σιμιγδάλι φαγόπυρου χωρίς γλουτένη

Ο κλασσικός σιμιγδαλένιος χαλβάς φτιαγμένος με πολλή δόση σοκολάτας και χωρίς γλουτένη!!

Υλικά

4 κούπες νερό

2 ½ κούπες ζάχαρη χρυσή βιολογική ή καστανή demerara

2 κούπες σιμιγδάλι φαγόπυρου χ/γ

½ κούπα λάδι καρύδας ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 βιολογική κουβερτούρα υγείας ή γάλακτος 200γρμ

4κ.σ. σκόνη σοκολάτα Noir  προτεινόμενο άρωμα πορτοκάλι ή καραμέλα

3κ.σ. σταφίδα μαύρη

5κ.σ. σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση

Σιρόπι σοκολάτας

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, σε κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, βάζουμε μέσα την κουβερτούρα που έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε ακόμη για περίπου 5′ το σιρόπι μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Χαλβάς

Ετοιμάζουμε τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά. Σε ένα γουόκ ή αλλιώς σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση , ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι φαγόπυρου. Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου για 6-8′ λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα. Τότε, προσθέτουμε την σκόνη σοκολάτας και την σταφίδα και ανακατεύουμε.

Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή γιατί πιτσιλάει πολύ, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!

Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη για Σου, γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε να πάνε παντού.

Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα. Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα. Ισιώσουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.

Σκεπάζουμε την φόρμα με το χαλβά με μια πιατέλα σερβιρίσματος. Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.

 

Μυστικά για τον χαλβά με σιμιγδάλι

  • Αν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι απαλό χωρίς έντονη γεύση. Αν π.χ. βάλετε φρέσκο λάδι- αγουρέλαιο που έχει πολύ έντονη γεύση, αυτή η γεύση θα μείνει στον χαλβά σας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε σησαμέλαιο, αν και θα δώσει μία γεύση από ταχίνι στον χαλβά.
  • Το λάδι στην κατσαρόλα δεν πρέπει να κάψει πολύ γιατί θα αφήσει βαριά μυρωδιά και γεύση μέσα στον χαλβά. Δώστε προσοχή στο καβούρντισμα του σιμιγδαλιού. Ένας χαλβάς με καλά ροδισμένο το σιμιγδάλι, είναι απλά απολαυστικός!!
  • Ανακατεύεται συνεχώς με ξύλινη κουτάλα γύρω γύρω από την κατσαρόλα. Αν καεί το σιμιγδάλι και μαυρίσει, θα πικρίζει στο τέλος ο χαλβάς και  δεν θα ρουφάει σιρόπι το σιμιγδάλι για να φουσκώσει και να γίνει σπυρωτό.
  • Η ένταση της φωτιάς πρέπει πάντα να είναι μέτρια προς δυνατή στο καβούρδισμα και χαμηλή στο βράσιμο του σιμιγδαλιού, ώστε να προλάβει να ρουφήξει σιρόπι το σιμιγδάλι, να φουσκώσει και να παραμείνει σπυρωτός ο χαλβάς.
  • Αν έχετε δυνατή φωτιά όταν ρίχνετε το σιρόπι, τότε ο χαλβάς θα πιτσιλάει, θα καείτε και επίσης θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά του σιροπιού με το βρασμό. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχετε ένα χαλβά που αφού τον ξεφορμάρετε θα έχει ανοίγματα σκασίματα στην επιφάνειά του, θα είναι ξερός, θα τρίβεται και θα διαλύεται στο σερβίρισμα. Γι αυτόν τον λόγο, θέλουμε χαμηλή φωτιά με συχνό ανακάτεμα του χαλβά, ώστε να πιει όλο το σιρόπι του, να φουσκώσει σωστά για να παραμείνει σπυρωτός και με τη σωστή υγρασία, χωρίς να εξατμιστούν τα υγρά του.
  • Για τέλειο αποτέλεσμα, τον αφήνουμε να σταθεί για 30΄ το λιγότερο στη φόρμα και μετά τον ξεφορμάρουμε.

Καλλιόπη Ζουνίδου Σύμβουλος Διατροφής / Ολιστική Διατροφολόγος

Δημοσιεύθηκε την

Μελομακάρονα με αλεύρι ζέας και σιμιγδάλι από ρύζι ή φαγόπυρο

Μελομακάρονα με αλεύρι ζέας και σιμιγδάλι από ρύζι ή φαγόπυρο

Χρόνος Εκτέλεσης 15′ Χρόνος Ψησίματος 30′ Μερίδες  40

Συστατικά

Για το σιρόπι

250 γρ. νερό

400 γρ. ζάχαρη χρυσή ή καστανή βιολογική

75 γρ. μέλι

1,5 στικ κανέλα

2 γαρίφαλα

0,5 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

1ο Μείγμα υγρό  

200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

200 γρ. σησαμέλαιο

90 γρ. ελαιόλαδο

25 γρ. ζάχαρη άχνη βιολογική

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

1-2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

2  κ.γ. μπέικεν χωρίς γλουτένη

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι βιολογικό( προσοχή τα απλά πορτοκάλια έχουν φάρμακο στην φλούδα)

2ο Μείγμα  στερεό

500γρμ αλεύρι ζέας

100 γρ. σιμιγδάλι ρυζιού ή φαγόπυρου

Για το σερβίρισμα

καρύδια

 

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.

Το σιρόπι το ξεκινάμε  3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.                              Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα ή στις αντιστάσεις εάν δεν υπάρχει αέρας. Τοποθετούμε όλα τα υλικά του 1ου  μείγματος  σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του 2ου μείγματος. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (περίπου 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.  Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.

Προσοχή!!!! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!

Δημοσιεύθηκε την

Χαλβάς με σιμιγδάλι Ζέας, ράσμπερι και σοκολάτα

Υλικά

1 κούπα λάδι καρύδας
2 κούπες ζάχαρη καρύδας
2 κούπες χονδρό σιμιγδάλι Ζέας
3 κ.σ.ράσμπερι φυσικά χωρίς ζάχαρη
75γρμ σοκολάτα υγείας Δέλεαρ με 80% κακάο, αρώνια και κανέλα Κεϋλάνης
75γρμ σοκολάτα υγείας Δέλεαρ χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση

Σέ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με την ζάχαρη καρύδας και την σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη.Μόλις χοχλάσει ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και το αφήνω να βράσει για 5-6 λεπτά.
Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα ή καλύτερα σε γουόκ, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10 – 12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.Οταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την σοκολάτα με την αρώνια και ρίχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και καίει, σαν λάβα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά. Τον αδειάζουμε στην κλασσική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με ωμούς ξηρούς καρπούς αν θέλουμε. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.

Δημοσιεύθηκε την

Σοκολατόπιτα με αλεύρι ντίνκελ και σιμιγδάλι ψιλό ζέας

Σοκολατόπιτα με αλεύρι ντίνκελ και σιμιγδάλι ψιλό ζέας
Ένα τρομερό γλυκό, που όμως θέλει χρόνο για να γίνει.. Όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Συνεχίστε την ανάγνωση Σοκολατόπιτα με αλεύρι ντίνκελ και σιμιγδάλι ψιλό ζέας