Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 20 λεπτά
Μερίδες: 10
Παραδοσιακός χαλβάς με σιμιγδάλι ντίνκελ και χυμό καρότου – Υλικά συνταγής
Για τον χαλβά:
- 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 100 γρ. σταφίδα ξανθιά σουλτανίνα
- 150 γρ. σησαμέλαιο ή λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- 470 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ντίνκελ
- 250 γρ. βιολογική χρυσή ζάχαρη
- 750 γρ. χυμό από βιολογικό καρότο
Για το σερβίρισμα:
- κανέλα
- αμύγδαλο φιλέ
Παραδοσιακός χαλβάς με σιμιγδάλι ντίνκελ και χυμό καρότου – Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το αμύγδαλο φιλέ και το αφήνουμε να καβουρδιστεί για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά του, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
- Μεταφέρουμε το αμύγδαλο σε ένα μπολ.
- Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το λάδι της επιλογής μας.
- Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά να πάρει θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι ντίνκελ κι ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό, το καβουρδισμένο αμύγδαλο, τις σταφίδες κι ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να ξεκολλάει το μείγμα απ’ τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 21 εκ. με τρύπα στη μέση.
- Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
- Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και τον πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και λίγο αμύγδαλο φιλέ.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.