Χρόνος εκτέλεσης και ενεργοποίησης: 1 ώρα και 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 3-6 τσουρέκια
Πασχαλινό Τσουρέκι Vegan – Υλικά συνταγής
Για το προζύμι:
- 10 γρ. μαγιά ξηρή χωρίς γλουτένη
- 1 κ.γ. βιολογική χρυσή ζάχαρη
- 1 κ.σ. βιολογικό αλεύρι τ.70% ή βιολογικό αλεύρι ντίνκελ λευκό
- 100 ml χλιαρό νερό
Για το τσουρέκι:
- 1000 γρ. βιολογικό αλεύρι τ.70% ή βιολογικό αλεύρι ντίνκελ λευκό
- 1 συσκευασία Biovegan υποκατάστατο αυγού
- Ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
- ¼ κ.γ. μαστίχα
- ½ κ.γ. μαχλέπι
- ¼ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 100 γρ. βιολογική χρυσή ζάχαρη
- 200 ml βιολογικό ρόφημα ρυζιού με βανίλια Isola Bio ή The Bridge
- 200 ml φυσικό ανθρακούχο νερό Galvanina
- 120 γρ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. κοφτή σιρόπι αγαύης
- 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Πασχαλινό Τσουρέκι Vegan – Εκτέλεση συνταγής
Για το προζύμι:
- Βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το νερό στον κάδο του μίξερ κι ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 20-30 λεπτά.
Για τα vegan αυγά:
Ετοιμάζουμε το μείγμα, ακολουθώντας την παρακάτω αναλογία:
- 5 γρ. μείγματος αντιστοιχούν περίπου σε 1 κουταλάκι του γλυκού υποκατάστατο αυγού
- 5 γρ. υποκατάστατου αυγού και 50ml ανθρακούχου νερού αντικαθιστούν 1 ολόκληρο αυγό
Για το τσουρέκι:
- Βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο και 1 κ.γ. ζάχαρη σε ένα γουδί και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά στον κάδο με το προζύμι.
- Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε τα υλικά στο μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.
- Βάζουμε το φυτικό ρόφημα, το μείγμα αυγού της Biovegan, το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια σε ένα μπολ κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζουμε τα υλικά απ’ το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κα την καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία λωρίδα 40-50 εκ.
- Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.
- Πλάθουμε σε πλεξούδα, βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.
- Βάζουμε το τσουρέκι μας σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει για 20-30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C στον αέρα.
- Σε μια κούπα αραιώνουμε το σιρόπι αγαύης με το νερό κι απλώνουμε το μείγμα με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού.
- Πασπαλίζουμε το τσουρέκι με αμύγδαλο φιλέ και το ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Το αφαιρούμε απ’ τον φούρνο και το σερβίρουμε.