Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Μερίδες: 4-6
Μπακαλιάρος σκορδαλιά – Υλικά συνταγής
Για τον μπακαλιάρο:
- 800 γρ μπακαλιάρο καθαρισμένο (χωρίς κόκκαλα και δέρμα)
- Αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι καλαμποκιού Eat Free για το πασπάλισμα του μπακαλιάρου
- αλάτι Αφρίνα
Για το κουρκούτι:
- 500 γρ αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι καλαμποκιού Eat Free
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ χ/γ
- 330 ml μπύρα ξανθιά
- 2 κ.γ. ζάχαρη χρυσή
- αλάτι Αφρίνα
- λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Για τη σκορδαλιά:
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 200 ml ελαιόλαδο
- 5-6 σκελίδες παλαιωμένο μαύρο σκόρδο
- 1 μικρό κομμάτι απ’ την ουρά του μπακαλιάρου
- αλάτι, πιπέρι
Μπακαλιάρος σκορδαλιά – Εκτέλεση συνταγής
Για τη σκορδαλιά:
- Κόβουμε την ουρά ενός φιλέτου μπακαλιάρου.
- Γεμίζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με αρκετό νερό, ρίχνουμε μέσα την ουρά και την αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώστε να δώσει γεύση στο νερό.
- Αφαιρούμε το ψάρι απ’ την κατσαρόλα και κρατάμε 150 ml νερό.
- Βράζουμε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά.
- Μόλις μαλακώσουν πολύ καλά, τις σουρώνουμε και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Προσθέτουμε σκόρδο, λάδι, νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ τα υλικά μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και κρεμώδες. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.
Για το κουρκούτι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τον μπακαλιάρο:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύπτει το μισό ψάρι.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς δυνατό.
- Βάζουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε ένα μπολ κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου το αλεύρι και τα πασπαλίζουμε καλά ώστε να καλυφθούν τελείως.
- Στη συνέχεια, βουτάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι, ώσπου να καλυφθούν πλήρως.
- Βγάζουμε τα φιλέτα απ’ το κουρκούτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο για 5-6 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Μεταφέρουμε τον μπακαλιάρο σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί και τον αφήνουμε να στραγγίσει.
- Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό μαζί με τη σκορδαλιά.
*Extra tip:
Σε περίπτωση που έχουμε πάρει παστό μπακαλιάρο, θα χρειαστεί ξαρμύρισμα. Η διαδικασία είναι απλή:
- Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ με νερό και μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι, φροντίζοντας το νερό να καλύπτει τελείως το ψάρι.
- Κάθε 3 ώρες, αλλάζουμε το νερό κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου θα διαρκέσει συνολικά μία ημέρα.