Χρονος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Τεμάχια: 2
Σπιτική λαγάνα με αλεύρι ντίνκελ και αλεύρι κεχριού – Υλικά συνταγής
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή χ/γ
- 300 ml νερό χλιαρό
- 50 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 400 γρ βιολογικό αλεύρι ντίνκελ Βιοαγρός
- 100 γρ βιολογικό αλεύρι κεχριού Βιοαγρός
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι ακατέργαστο
- 1 κ.γ. ζάχαρη Ντεμεράρα
- 200 γρ σουσάμι
Σπιτική λαγάνα με αλεύρι ντίνκελ και αλεύρι κεχριού – Εκτέλεση συνταγής
- Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά με λίγη ζάχαρη και λίγο απ’ το χλιαρό νερό.
- Αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
- Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
- Κρατάμε 3 κ.σ. απ’ το συνολικό λάδι στην άκρη.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ, κάνοντας μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το χλιαρό νερό, 100 γρ. σουσάμι και το υπόλοιπο λάδι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα και φτιάχνουμε μια μπάλα.
- Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά, τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.
- Με τα χέρια την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπασμένη στον πάγκο, για 1 ώρα και 30 λεπτά ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
- Με λαδωμένα τα χέρια, απλώνουμε τη λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας.
- Ρίχνουμε 50 γρ. σουσάμι. Πιέζουμε απαλά με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα. Με τον ίδιο τρόπο, ετοιμάζουμε και τη δεύτερη λαγάνα.
- Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για 30-45 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
- Τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της λαγάνας με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Το τρύπημα να είναι δυνατό, με τη βελόνα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί. Ετοιμάζουμε και τις 2 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Τις βγάζουμε απ’ τον φούρνο και τις αφήνουμε σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.